Wetenschappers ontdekten tientallen ijsvulkanen op Ceres

Op Ceres ontstaan regelmatig nieuwe ijsvulkanen - Alles over Sterrenkunde

Het klinkt als iets dat George RR Martin zou kunnen bedenken in het volgende Game of Thrones-boek: Ice Volcanoes.

 

Nieuw onderzoek suggereert dat de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter, de thuisbasis is van tientallen vulkanen die waterijs en gassen uitspuwen die bekend staan als ‘cryomagma’.

 

Angstaanjagend .

 

In 2015 kwam NASA’s Dawn- ruimtevaartuig in een baan rond Ceres en begon foto’s te maken. De sonde gaf wetenschappers de meest uitgebreide blik op Ceres tot nu toe, en onthulde het krateroppervlak en een vulkaan die zich 4 mijl de lucht in uitstrekte, ze noemden ‘Ahuna Mons’. Onderzoek in 2016 suggereerde dat Ahuna Mons een geologisch fenomeen was dat bekend staat als een ‘cryovulkaan’.

 

Letterlijk een ijsvulkaan.

 

Het laatste onderzoek, maandag online gepubliceerd in Nature Astronomy , suggereert dat Ahuna Mons niet alleen een extreem coole (sorry) anomalie is. Ceres heeft mogelijk tientallen cryovulkanen verspreid over het oppervlak. Door computermodellering en afbeeldingen van NASA’s Dawn-ruimtevaartuig te gebruiken, kon een team van in de VS gevestigde onderzoekers 22 koepels identificeren waarvan ze vermoeden dat het actieve cryovulkanen waren in de geschiedenis van Ceres. Hun gemiddelde diameter varieerde van ongeveer 10 tot 54 mijl, waardoor sommige kleiner zijn dan Ahuna Mons.

 

 

Op Ceres ontstaan regelmatig nieuwe ijsvulkanen - Alles over Sterrenkunde

 

 

Cryovulkanen zijn echter niet alleen beperkt tot Ceres. Analyse van de manen van Pluto en Saturnus, Enceladus en Titan, hebben ook kenmerken onthuld die suggereren dat ze ook de thuisbasis zijn van ijsvulkanen. Geen enkel ander ruimtevaartuig is echter in een baan om een hemellichaam met de unieke geologische formaties geweest – dus Ceres biedt een geweldige kans om ze te bestuderen.

 

Ondanks de overvloed aan informatie die Dawn heeft verkregen, blijft Ceres behoorlijk mysterieus – de kenmerken die wetenschappers blijven opmerken, lijken niet altijd te passen bij hun veronderstellingen over dwergplaneten. Terwijl Dawn in een baan om Ceres blijft draaien, is dit zeker niet de laatste keer dat we horen over de ijsvulkanen van het zonnestelsel.

 

Misschien komen ze zelfs in de volgende Game of Thrones terecht, hé George? (Tegen die tijd zullen we Ceres in ieder geval persoonlijk hebben bezocht.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*