Wacht nog steeds op de komst van bitcoin, 10 jaar nadat het werd geboren

Bitcoin breaks through the $60,000 barrier for the first time | Atalayar -  Las claves del mundo en tus manos

 

 

Tien jaar geleden, toen de wereldeconomie zich midden in de ergste kernsmelting in generaties bevond, werd een redder geboren. Tenminste, dat was de hoop. Op 31 oktober 2008 verscheen stilletjes een paper met een nieuw ‘peer-to-peer elektronisch geldsysteem’, bitcoin genaamd , online.

 

Een decennium later behoren bitcoin en de blockchain-technologie die eraan ten grondslag ligt tot de meest besproken innovaties, maar er is vaak luidruchtige onenigheid over de vraag of ze een revolutie leiden of een zeepbel die in slow motion uiteenspat.

 

In de afgelopen jaren heb ik geprobeerd cryptocurrencies in de echte wereld te gebruiken en ben ik door het konijnenhol van blockchain-technologie gegaan, maar de meest gedetailleerde analyse die ik kan bieden, is dat de toekomst nog steeds troebel lijkt.

 

Het is gemakkelijk om je een toekomst voor te stellen waarin blockchain en bitcoin het volgende internet zijn: een belachelijk ontwrichtende reeks technologieën die bijna alles veranderen wat ze aanraken en de wereld opnieuw maken naar hun eigen beeld.

 

Maar vele anderen zeggen dat de technologie gebrekkig is zonder een solide use-case (afgezien van het kopen van drugs en andere illegale dingen van het dark web ) en zoveel energie gebruikt dat uit een recent onderzoek is gebleken dat het een belangrijke bijdrage levert aan klimaatverandering .

 

Op dit moment beloven verschillende blockchain-startups de peer-to-peer-transactietechnologie te gebruiken om alles te revolutioneren, van ons financiële systeem en hoe we stemmen tot het verbeteren van de verguisde sociale netwerken van vandaag. Sommige bieden zelfs betere manieren om vers fruit in uw winkelwagen te krijgen .

 

En toch, telkens als ik een serieuze poging heb gedaan om de originele blockchain te gebruiken zoals deze oorspronkelijk voor ogen stond, was de ervaring verre van revolutionair.

 

In 2014, met in totaal 10 bitcoins op mijn naam, probeerde ik een roadtrip rond het zuidwesten van de VS te maken met alleen bitcoin. Ik heb de beperkte bitcoin-geldautomaten en vestigingen in de regio in kaart gebracht die bereid zijn de cryptocurrency te accepteren. Als back-up heb ik een vreemde debetkaart beveiligd door een Poolse bank waarmee ik bitcoin op een rekening kon storten die ik vervolgens kon gebruiken met de kaart die was verbonden met het Mastercard-netwerk. In theorie was de kaart gewoon een middel om bitcoin om te zetten in dollars op het verkooppunt, wat een beetje vals was, denk ik.

 

Het hele experiment mislukte jammerlijk.

 

De bitcoin-geldautomaat die ik in Albuquerque wilde gebruiken, was verdwenen , werknemers in cafés en andere etablissementen die werden geadverteerd als bitcoin-vriendelijk hadden geen idee hoe ze de valuta moesten accepteren en een deel van de fondsen die ik naar mijn bitcoin-betaalpas had verplaatst, ging ook MIA, nooit worden weer gezien.

 

De droom van een alternatieve valuta was in die vroege dagen meer een nachtmerrie in het wild.

 

 

Drie jaar later, in 2017, toen ik op reis was in Singapore en Indonesië, begon de prijs van bitcoin omhoog te schieten. Ik was bijna de fractionele hoeveelheden bitcoin en andere cryptocurrencies vergeten die ik had vastgehouden om mijn roadtrip-experiment te volgen.

 

 

Helaas heb ik 9 van de 10 bitcoins verkocht die ik oorspronkelijk in 2013 had gekocht voor wat op dat moment een leuke kleine winst leek die hielp om misschien een maand huur te betalen. Als ik alle tien had vastgehouden en eind 2017 op het hoogtepunt van de waarde van bitcoin had verkocht, zou ik genoeg hebben gehad om de plaats te kopen die ik op dat moment huurde.

 

Mijn verhaal is niet opmerkelijk. In feite heb je het het afgelopen jaar waarschijnlijk iemand anders horen vertellen toen bitcoin en andere cryptocurrencies vorig jaar nieuwe stratosferische hoogten bereikten, met een piek van ongeveer $ 20.000 voor één bitcoin . Tegenwoordig schommelt de prijs rond de $6.500, maar dat is nog steeds hoger dan rond de $1.000 aan het begin van 2017, $100 in medio 2013 en veel hoger dan de fractie van een enkele cent die een bitcoin waard was toen 10.000 bitcoins werden gebruikt om een pizza te kopen in 2010. Die pizza zou nu ongeveer $ 63 miljoen waard zijn.

Bitcoin breaks through the ,000 barrier for the first time | Atalayar -  Las claves del mundo en tus manos

De pizza van een miljoen dollar is misschien wel het meest bekende stukje anekdotische bitcoin-kennis. Maar het ironische is dat die hongerige cryptocurrency-enthousiastelingen bitcoin gebruikten zoals het bedoeld was. Dat gebeurt tegenwoordig niet veel met de volatiele prijsgeschiedenis van bitcoin.

 

Die factoren hebben ervoor gezorgd dat bitcoin meer een speculatieve investering is geworden, zoals goud of aandelen, in plaats van een manier om koffie of pizza te kopen. Er is zelfs een populaire term voor meme en jargon om bitcoin op de lange termijn te houden in plaats van het uit te geven – het wordt ‘ hodling ‘ genoemd, wat terug te voeren is op een zogenaamd dronken bitcoin-forumgebruiker die ‘holding’ in een bericht verkeerd heeft gespeld, maar de dronken versie van het woord vast.

 

Toen de prijs van bitcoin afgelopen december een hoogtepunt bereikte, bevond ik me op het eiland Bali, waar een kleine groep voornamelijk buitenlandse bitcoin-enthousiastelingen aan het werk was om de crypto-economie van het eiland op te bouwen. Een populaire co-working-ruimte adverteerde met een bitcoin-geldautomaat zoals degene die ik jaren eerder niet in Albuquerque kon vinden. Een aantal toeristeninrichtingen accepteerde cryptocurrencies en iemand had de beroemde bitcoin gebruikt om een villa op het eiland te kopen.

 

 

Ik verliet Azië met de gedachte dat het moment van bitcoin misschien eindelijk was aangebroken toen de hype van cryptocurrency aan het einde van het jaar een hoogtepunt bereikte.

 

 

Maar binnen enkele weken na thuiskomst hoorde ik dat de centrale bank van Indonesië het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel in plaats van de officiële valuta, de rupiah, illegaal had verklaard. Er waren meldingen van hardhandig optreden en zelfs undercover ‘sting’ -operaties gericht op de ontluikende crypto-gemeenschap op Bali .

 

Nogmaals, de realisatie van de oorspronkelijke visie voor bitcoin, zelfs op slechts één Indonesisch eiland, leek te zijn mislukt.

 

Tien jaar nadat bitcoin werd bedacht als een nieuwe valuta, los van de vaak ongemakkelijke relatie tussen geld, regeringen en banken, moet zijn belofte nog worden vervuld, ook al lijkt het steeds meer hier te blijven.

 

Vandaag is er een funky USB-dongle die in mijn brandveilige kluis zit, samen met enkele paspoorten, geboorteaktes en andere moeilijk te vervangen items. Het is een hardware-portemonnee voor cryptocurrency die de digitale sleutels opslaat die ik nodig heb om toegang te krijgen tot mijn portfolio van Bitcoin en andere tokens.

 

Dit is de realiteit van bitcoin op zijn 10e verjaardag: Bitcoin-aankopen van pizza en onroerend goed zijn nog steeds curiosa en verre van alledaags. Het moet de dollar of een andere fiat-valuta trouwens nog toe-eigenen. Maar het blijft de dominante cryptocurrency en een baken van wat nog mogelijk zou kunnen zijn.

 

Dus voorlopig blijven de stukjes code die deel uitmaken van mijn cryptocurrency-voorraad ergens in de digitale ether inactief terwijl ik en talloze anderen wachten om te zien wat de toekomst in petto heeft, of liever gezegd, hodls.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*