Oddball oude walvis had vier poten, hoeven op zijn tenen

Ancient four-legged whale with webbed feet and hooves uncovered in Peru |  Natural History Museum

 

Het klinkt alsof iemand een dier heeft gemaakt door anatomische delen uit een hoed te trekken. Onderzoekers ontdekten een oud walvisskelet in Peru met vier poten, zwemvliezen en hoeven op zijn tenen.

 

De ongewone vondst geeft wetenschappers aanwijzingen over hoe de voorouders van moderne walvissen Amerika bereikten en hoe ze eruit zagen toen ze daar aankwamen.

 

Het Natural History Museum in het Verenigd Koninkrijk beschrijft het dier als een ‘semi-aquatische proto-walvis die bekend staat als een protocetid’. Het skelet dateert uit het midden Eoceen, 42,6 miljoen jaar geleden.

 

De wetenschappers die het wezen ontdekten, publiceerden hun bevindingen donderdag in het tijdschrift Current Biology . Ze noemden het dier Peregocetus pacificus, wat ‘de reizende walvis die de Stille Oceaan bereikte’ betekent.

 

Het fossielenbestand heeft al onthuld dat walvissen en dolfijnen hun voorouders meer dan 50 miljoen jaar terug kunnen traceren tot vierpotige landdieren in Zuid-Azië. Maar paleontologen hebben zich afgevraagd hoe vroege walvissen zich over de hele wereld verspreidden.

 

‘Dit is de eerste onbetwistbare vermelding van een viervoetig walvisskelet voor de hele Stille Oceaan, waarschijnlijk de oudste voor Amerika en de meest complete buiten India en Pakistan’, zegt Olivier Lambert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, een co-auteur van het onderzoek op het dier.

 

Het goed bewaarde fossiele exemplaar laat zien dat het een lange staart en vier poten had met hoefvormige tenen die waarschijnlijk waren voorzien van zwemvliezen als die van een otter. Hij kon zowel zwemmen als lopen op het land en was ongeveer 4 meter lang.

 

Ancient four-legged whale with webbed feet and hooves uncovered in Peru |  Natural History Museum

 

‘De kenmerken van het skelet en zijn positie in de walvisstamboom geven aan dat de meest waarschijnlijke verspreidingsroute van vroege walvissen naar Amerika was vanuit Noord-Afrika via de Zuid-Atlantische Oceaan, waar de afstand tussen de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse continenten de helft was van wat het was. is vandaag’, zegt Travis Park , een postdoctoraal onderzoeker bij het Natural History Museum.

 

Het vierpotige fossiel is ver verwijderd van onze huidige walvissen, maar zijn reis door de tijd schrijft een fascinerend nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze iconische zeezoogdieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*