NASA fotografeert de meest verre wereld die tot nu toe is verkend op nieuwjaarsdag

NASA Suspends Most Cooperation With Russia; Space Station Excepted | Space

 

 

NASA’s New Horizons-ruimtevaartuig zal meer verre werelden dan ooit tevoren verkennen wanneer het in de vroege uren van nieuwjaarsdag voorbij MU69 van 2014 vliegt.

 

Het vaartuig is de afgelopen twee weken geleidelijk naderbij gekomen toen NASA-wetenschappers een reeks controles en baancorrecties uitvoerden om ervoor te zorgen dat New Horizons op de goede weg is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het mysterieuze object – bijgenaamd Ultima Thule – zonder te botsen op enig puin dat op de loer ligt in de buitenste regionen van ons zonnestelsel.

 

Op 15 december bevestigden de 12 onderzoekers die deel uitmaken van het New Horizons Hazard Watch-team dat het naderingspad veilig was met behulp van de telescopische Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) van New Horizons. Als ze manen of ringen hadden ontdekt in de buurt van Ultima, zou NASA hebben gekozen voor een secundaire vliegroute, waarbij New Horizons de koers corrigeerde en van een veel grotere afstand langs het object vloog.

 

‘Het team was het er volledig over eens dat het ruimtevaartuig op het kortere traject zou moeten blijven, en de missieleiding nam onze aanbeveling over’, zegt Mark Showalter , teamleider gevaren.

 

Zoals het er nu uitziet, zal New Horizons langs Ultima Thule vliegen vanaf een afstand van 3.500 kilometer (ongeveer 2.200 mijl) – het optimale pad. Om dat in perspectief te plaatsen, herinner je je die epische foto’s van Pluto nog ? New Horizons-camera’s opnamen die terwijl het 12.500 kilometer (ongeveer 7.800 mijl) van het oppervlak van de verre dwergplaneet vloog.

 

New Horizons zal dus drie keer dichter bij Ultima Thule komen dan Pluto en NASA-onderzoekers voorzien van waardevolle beelden en wetenschappelijke gegevens van een wereld waar we praktisch niets van af weten.

 

Op 26 december ging New Horizons de Encounter-modus in, een soort ‘veilige modus’ die ervoor zorgt dat de wetenschappelijke doelstellingen van de missie worden uitgevoerd, zelfs als het ruimtevaartuig niet goed functioneert. Onder normale omstandigheden zal New Horizons door een storing naar huis bellen om hulp te vragen, maar omdat dit nu 12 uur duurt om te presteren, is het riskant om dit te doen wanneer het ruimtevaartuig dichtbij is.

 

 

 

 

 

In de praktijk betekent het invoeren van de ontmoetingsmodus dat het ruimtevaartuig nu alleen staat. Met duizenden instructies in zijn boordcomputers, is het zijn delicate dans begonnen, 1 miljard mijl voorbij Pluto.

 

Twee dagen voordat we New Horizons aan zijn lot overlieten, maakte het de hoogste resolutie tot nu toe van het verre ‘wereldje’: de donkere, gepixelde vervaging hieronder toont Ultima Thule in het midden, 10 miljoen kilometer (ongeveer 6,3 miljoen mijl) verwijderd .

 

NASA Suspends Most Cooperation With Russia; Space Station Excepted | Space

 

 

Binnen een week zal die kleine lichtpixel in de verte een bekende wereld worden. We zullen zien hoe het eruit ziet, waar het van gemaakt is, hoe koud het is, hoe zwaar het is en of het eigen manen heeft.

 

New Horizons zal letterlijk het nieuwe jaar inluiden door langs de meest verre wereld te vliegen die we ooit hebben verkend, met de dichtstbijzijnde nadering om 12:33 uur ET op 1 januari. Hoewel de VS momenteel in het midden van een voortdurende sluiting van de federale overheid, kun je nog steeds de reacties en live simulaties van de flyby op de New Horizons-missiewebsite bekijken . Gegevens en afbeeldingen van de flyby worden later op nieuwjaarsdag verwacht, ergens na 11.30 uur ET.

 

Na een jaar van geweldig ruimtenieuws, zal New Horizons hopelijk 2019 ook op het juiste spoor zetten, dus ik raad je aan om op oudejaarsavond op de Interstellar-soundtrack te slaan, je te vestigen en je te vergapen aan de nieuwe wereld die we op het punt staan te ontdekken .

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*