Isaac Asimov voorspelde hoe we in 2019 zouden leven, maar hij had maar half gelijk

Isaac Asimov Born

 

 

Ongeveer 35 jaar geleden, om de komst van het jaar 1984 te vieren – decennia eerder populair gemaakt door de dystopische roman van George Orwell – werd Isaac Asimov gevraagd om te schrijven over hoe het jaar 2019 eruit zou kunnen zien.

 

De beroemde futurist en auteur schreef over een wereld die wordt gedomineerd door computers en robots, waar technologie leraren en industriële arbeiders heeft vervangen, maar ook nieuwe kansen heeft gecreëerd voor werk en vrije tijd. Hij dacht ook dat we nu allemaal zouden gaan wonen en werken in ruimtestations in een baan rond de aarde.

 

Het was een oefening die Asimov meer dan eens deed: in 1964 deed hij een aantal voorspellingen over het leven in 2014 die ik vijf jaar geleden beoordeelde.

 

In beide gevallen had Asimov, die in 1992 stierf, een aantal dingen goed en andere fout.

 

Computers onder controle

 

‘Terwijl computers en robots het scut-werk van de samenleving doen, zodat de wereld in 2019 steeds meer ‘zichzelf’ lijkt te besturen, zullen steeds meer mensen merken dat ze een leven leiden dat rijk is aan vrije tijd,’ Asimov schreef voor de Toronto Star op oudejaarsavond in 1983.

 

Computers in het dagelijks leven waren anno 1984 voor veel mensen nog een noviteit. Op mijn lagere school stonden toen bijna alle computers in een eenpersoonskamer, een ‘lab’ dat jonge geesten misschien twee keer per jaar mochten bezoeken. week om een wonderbaarlijk uur of twee door te brengen met het spelen van Oregon Trail .

 

Het idee van een personal computer als noodzaak begon net ingang te vinden: slechts 8,2 procent van de Amerikaanse huishoudens had in 1984 een computer, volgens het US Census Bureau (PDF). In 2017 had bijna 91 procent van de huishoudens een of ander computerapparaat.

 

 

Als we nu terugkijken op het begin van de jaren tachtig, toen allerlei soorten transacties (van het vinden van een simpel feit in de bibliotheek tot het kijken van een film of het controleren van je banksaldo) doorgaans fysieke reizen, meerdere persoonlijke interacties en walgelijke hoeveelheden carbonpapier vereisten, is de wereld echt is tegenwoordig in vergelijking met computers ‘zichzelf aan het runnen’.

 

 

Isaac Asimov Born

 

 

Wat betreft de bekende futuristische trope dat we daardoor ‘een leven leiden dat rijk is aan vrije tijd’? Ik denk dat de meesten van ons spotten met dit idee omdat we steeds langere uren lijken te werken. Aan de andere kant doet het aantal uren dat ik persoonlijk in pyjama werk, me afvragen of we sommige voorschotten soms als vanzelfsprekend beschouwen.

 

Asimov en anderen van zijn tijd waren terecht geobsedeerd door het potentieel van robots, wat heeft geleid tot de omwenteling van de lopende band en andere industriële functies zoals hij voorspelde. Het is echter altijd een beetje grappig dat Asimov en anderen volledig hebben gemist hoe computers het dagelijks leven in de 21e eeuw het meest hebben beïnvloed – in de vorm van mobiele apparaten.

 

In zijn essay uit 1983 beschrijft Asimov ‘een essentieel bijproduct, het mobiele computerobject’. Maar ook hier verwijst hij niet naar telefoons of tablets, maar naar robots die thuis zullen worden gebruikt. En hoewel we robotstofzuigers en slimme luidsprekers en digitale assistenten hebben, zijn het niet echt de androïde butlers en dienstmeisjes die George Jetson in dienst had en ze zijn lang niet zo populair als de centrale objecten van onze moderne obsessies: onze smartphones.

 

Zit nog steeds vast aan de oppervlakte

 

Asimov had ook ongeveer de helft gelijk met zijn voorspellingen voor de ruimte.

 

‘Met de shuttle-raket als voertuig zullen we een ruimtestation bouwen en de basis leggen om van de ruimte een permanent thuis te maken voor steeds meer mensen’, schreef Asimov voor de Star. ‘Tegen 2019 moet de eerste ruimteregeling op de tekentafels liggen, en misschien wordt er daadwerkelijk gebouwd.’

 

We hebben het internationale ruimtestation ISS gebouwd, maar er is weinig serieus gepraat over het creëren van volledige nederzettingen in een baan om de aarde op korte termijn. Natuurlijk is er het plan van Elon Musk om een stad op Mars te bouwen , dat waarschijnlijk indruk zou hebben gemaakt op Asimov.

 

Asimov dacht dat we nu bezig zouden zijn met het ontginnen van het oppervlak van de maan en het verfijnen van maangrond om nieuwe nederzettingen, fabrieken en zelfs enorme zonnecentrales in een baan om de aarde te bouwen.

 

Dit zijn allemaal ideeën die nog steeds worden besproken onder zogenaamde ‘nieuwe ruimte’-ondernemers, en 2019 zal verschillende nieuwe robotmissies naar de maan tot stand brengen . Maar ze zijn eigenlijk niet veel meer dan kleine stapjes in de richting van Asimov’s grootse visie op maanmijnbouw en beschaafde ruimte.

 

Hij voorzag terecht dat we laboratoria en observatoria in een baan om de aarde zouden plaatsen, wat in 1983 niet zo’n grote sprong was, aangezien Asimov toen al de opkomst en dramatische ondergang van Skylab had gezien.

 

Al met al zijn we niet zo ver gekomen als Asimov had gehoopt. Maar ik denk dat hij het zou begrijpen, gezien enkele van de uitdagingen waarmee we nu worden geconfronteerd.

 

Slechts twee en een half jaar na het schrijven van zijn essay ‘1984’ over 2019, schreef hij nog een reeks donkerdere voorspellingen over een toekomst die het hoofd moet bieden aan een veranderend klimaat, stijgende zeespiegels en de mogelijkheid dat de samenleving zelf instort.

 

In dat essay doet hij nog een grimmige voorspelling, dit keer voor 2020, waarvan we moeten hopen dat die niet uitkomt. Hij waarschuwde dat de niveaus van koolstofdioxide in de atmosfeer volgend jaar een verwoestende 600 delen per miljoen kunnen bereiken. In plaats daarvan zitten we op 400 delen per miljoen , wat al voor aanzienlijke veranderingen over de hele wereld heeft gezorgd. Zoals veel van wat Asimov voorspelde, lijkt het erop dat het uiteindelijk zal uitkomen. Hopelijk is dat in dit geval niet het geval.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*