FCC-voorzitter Ajit Pai wist dat er geen DDoS-aanval was, maar bleef expres stil

FCC's Ajit Pai to Testify About Debunked DDoS Attack at Senate Hearing

De voorzitter van de Federal Communications Commission, Ajit Pai, was donderdag in de verdediging toen hem tijdens een hoorzitting van de Senaat werd gevraagd waarom hij het record niet eerder corrigeerde over eenvermeende cyberaanval op de FCC op het hoogtepunt van het debat over netneutraliteit vorig jaar.

 

Pai verdedigde zijn besluit om niet eerder te praten over de bevindingen van een rapport dat vorige week werd vrijgegeven door het bureau van de inspecteur-generaal van de FCC, waarin werd vastgesteld dat er geen bewijs was dat een dergelijke aanval had plaatsgevonden . De FCC-voorzitter zei dat hij het in januari wist.

 

In een pittig gesprek tussen Pai en de Democratische senator Brian Schatz uit Hawaï, zei Pai dat hij twijfels had, maar zijn mond hield omdat het kantoor van de IG hem dat vroeg terwijl het de zaak doorverwees naar het ministerie van Justitie voor een strafrechtelijk onderzoek. (Het ministerie van Justitie vond geen reden om te onderzoeken.)

 

‘Ik heb een oordeel geveld,’ zei Pai. ‘Ook al wist ik dat ik onterecht zou worden aangevallen.’

 

De uitwisseling kwam ongeveer een week nadat het IG-rapport concludeerde dat de voormalige chief information officer van de FCC de oorzaak van een korte storing die het online openbare commentaarsysteem van het bureau trof, verkeerd had geïdentificeerd. De storing vond plaats tijdens het verhitte debat over het intrekken van de populaire regels voor netneutraliteit uit 2015. Ex-CIO David Bray, die in dezelfde functie onder de regering-Obama had gediend, noemde de storing een gedistribueerde denial-of-service (DDoS)-aanval. Dergelijke hackaanvallen slaan webpagina’s offline door ze te overstelpen met gegevensverzoeken.

 

 

 

FCC's Ajit Pai to Testify About Debunked DDoS Attack at Senate Hearing

 

 

 

Maar de IG stelde vast dat wat er feitelijk gebeurde hetzelfde was als in 2014 toen het openbare commentaarsysteem faalde tijdens een eerder debat over netneutraliteit. Die storing, en de downtime van vorig jaar, deed zich voor net nadat komiek John Oliver er bij netneutraliteitssupporters op aandrong om zijn wekelijkse HBO-show te bekijken om het bureau te overspoelen met opmerkingen.

 

 

Ondanks scepsis onder journalisten, technologie-experts en zelfs enkele leden van het Congres, steunden Pai en zijn staf de bewering van de CIO dat er een DDoS-aanval was geweest.

 

‘De technische gemeenschap zei dat dat geen zin had… Sen. [Ron] Wyden en ik zeiden dat het geen zin had… U vertelde het Congres dat er een federale misdaad was begaan,’ zei Schatz tegen Pai. ‘Waarom heb je geen van die heel redelijke twijfels die er waren?’

 

Pai antwoordde dat zijn handen vastgebonden waren.

 

‘Toen we de conclusie kenden, was het moeilijk om stil te blijven’, zei Pai. Hij zei dat hij en zijn staf moesten overwegen om het verzoek van de IG om vertrouwelijkheid te negeren en in plaats daarvan verzoeken van het Congres en het publiek om meer informatie te honoreren.

 

Schatz erkende dat Pai zich in een moeilijke positie bevond, maar hij zei dat hij zich nog steeds niet kon voorstellen dat er ‘geen andere manier was om’ om te gaan met het toezicht van het Congres op het bureau.

 

De opmerkingen werden gemaakt toen Pai en zijn collega-FCC-commissarissen getuigden voor de handelscommissie van de Senaat, die toezicht houdt op het bureau. Hoewel tijdens de hoorzitting verschillende kwesties aan de orde kwamen, waaronder draadloze 5G, breedband op het platteland en robocalls, vielen de opheffing van netneutraliteit en de politieke kloof tussen democraten en republikeinen op.

 

De netneutraliteitsregels uit het Obama-tijdperk verhinderden internetserviceproviders om de toegang te blokkeren of te vertragen en verboden providers om internetbedrijven een vergoeding te vragen om sneller toegang te krijgen tot klanten. De regels liepen officieel af in juni , maar de Democraten in het Congres proberen ze te herstellen via een resolutie van de Congressional Review Act. De maatregel is al door de Senaat gepasseerd, maar om van kracht te worden, moet hij tegen het einde van het jaar ook door het Huis zijn en door president Donald Trump als wet worden ondertekend.

 

In zijn openingstoespraak voor de hoorzitting zei Pai dat de vrees van de Democraten dat de intrekking van de regels het internet zou vernietigen, overdreven was.

 

‘Het is nu 67 dagen geleden dat de intrekking van de internetregelgeving van de vorige regering van kracht werd’, zei Pai. ‘Het internet is nog steeds open en gratis.’

 

In zijn ondervraging wees senator Ed Markey, een democraat uit Massachusetts die de Congressional Review Act-inspanning in de Senaat heeft geleid, erop dat het waarschijnlijk is dat we geen veranderingen aan het internet hebben gezien, omdat er een aantal rechtszaken aan de gang zijn die de intrekking van de FCC aanvechten .

 

De enige democraat in de FCC, Jessica Rosenworcel, was het daarmee eens. Ze wees op het feit dat verschillende staten wetgeving doordrukken om hun eigen regels voor netneutraliteit te creëren en op het feit dat gouverneurs in veel staten ook uitvoeringsbesluiten hebben ondertekend die de staten verbieden zaken te doen met bedrijven die zich niet aan netneutraliteit houden. Dat is een teken, zei ze, dat dit populaire beschermingen zijn die Amerikanen willen.

 

Rosenworcel zei dat vanaf vandaag ISP’s het wettelijke recht hebben om de toegang tot een website of dienst online te blokkeren. Ze hebben ook de technologie en de zakelijke prikkel om het te doen. En ze voegde eraan toe dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze bedrijven deze macht over consumenten uitoefenen.

 

‘Het is niet goed voor iedereen die online content consumeert of maakt’, zei Rosenworcel.

 

Aanhangers van netneutraliteit zeggen dat ze Pai’s beweringen met betrekking tot de vermeende cyberaanval niet geloven.

 

‘Vandaag gaf Pai toe dat hij wist dat de vermeende cyberaanval maanden geleden nep was’, zei Sarah Roth-Gaudette, uitvoerend directeur van de basisgroep Fight for the Future, in een verklaring. ‘Het maakt niet uit aan welke kant van het gangpad je staat, je zou volledig verontwaardigd moeten zijn.’

 

Wat betreft Pai’s opmerking dat de lucht niet is gevallen sinds de intrekking van de netneutraliteit, Roth-Gaudette noemde het ‘nep en naïef’.

 

‘Met een stemming om de intrekking die in de Senaat is aangenomen en in behandeling is in het Huis, en 23 procureurs-generaal die de FCC hierover aanklagen, ongedaan te maken, zullen internetserviceproviders zoals Comcast en AT&T niet het hele internet herstructureren terwijl het heet is, ‘ zei Roth Gaudette. ‘De intrekking van de netneutraliteit door de FCC is niet alleen ondemocratisch, het is ook onwettig. En het Congres moet het terugdraaien door de CRA zo snel mogelijk goed te keuren.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*