Facebook en Twitter in DC: hoe de hoorzittingen van het congres er van dichtbij uitzagen

Mob storms Capitol as Facebook, Twitter roles come under fire - Digi News  Tech

Ken je dat gevoel dat iets belangrijk voor je is, maar dat andere mensen er niets om geven?

 

Dat is hoe sommige congreswetgevers zich deze week voelden nadat Facebook COO Sheryl Sandberg , Twitter- CEO Jack Dorsey en, met name, niemand van Google getuigde voor een gecombineerde acht uur voor twee commissies.

 

De hoorzittingen waren nogal belangrijk, aangezien zezich richtten op hete hangijzers zoals censuur, nepnieuws en verkiezingsinmenging door vijandige buitenlandse groepen. En wetgevers hebben Sandberg en Dorsey ertoe gebracht om slechts twee maanden voor de tussentijdse verkiezingen in de VS naar Capitol Hill te reizen om hun mening te geven over wat ze doen om ervoor te zorgen dat slechte acteurs hun populaire sociale-mediaplatforms niet opnieuw gebruiken om onze democratie verpesten.

 

Maar toen Sandberg en Dorsey de hoorkamer in het Dirksen Senaatskantoorgebouw binnenkwamen, was het grootste deel van de wereld elders afgestemd.

 

Verderop in het Hart Senate Office Building werd de kandidaat voor het Hooggerechtshof van president Donald Trump, rechter Brett Kavanaugh, voor de tweede dag door de Democraten uitgedaagd over zijn kwalificaties voor de levenslange benoeming. Het internet gonsde van de details van ‘ Angst ‘, een nieuw boek van de Pulitzer Prize-winnende journalist Bob Woodward, dat een weinig vleiend portret schetst van de leiderschapskwaliteiten van Trump en hoe de huidige regering werkt.

 

En op woensdag waren alle ogen gericht op een explosief opiniestuk in The New York Times, geschreven door een niet nader genoemde hoge regeringsfunctionaris die beweerde deel uit te maken van een ‘verzet’ binnen de regering-Trump. Deze mensen kiezen en kiezen welke van de orders van de president ze moeten opvolgen of negeren terwijl ze werken aan het ‘behouden’ van onze democratie, zegt het stuk.

 

Het is dus niet moeilijk te begrijpen waarom de hoorzittingen met Facebook en Twitter minder aandacht kregen dan zou moeten. Dat betekent echter niet dat ze niet interessant waren.Tech heeft immers veel te verantwoorden .

 

Mob storms Capitol as Facebook, Twitter roles come under fire - Digi News  Tech

 

 

En de vragen van wetgevers suggereren dat in de toekomst de acties van bedrijven als Google, Facebook en Twitter het onderwerp zullen zijn van meer herziening – en van mogelijke regulering. Het is duidelijk dat het Congres bezorgd is dat deze bedrijven het niet goed doen door de miljarden mensen die hun platforms en diensten gebruiken.

 

Maar toen de eerste hoorzitting in de Senaat rond het middaguur werd geschorst, was ongeveer de helft van de publiekszetels al leeg. Ter vergelijking: toen Facebook-CEO Mark Zuckerberg in april voor drie congrescommissies verscheen over hoe het politieke adviesbureau Cambridge Analytica de persoonlijke gegevens van maar liefst 87 miljoen Facebook-gebruikers misbruikte , zat de hoorzitting vol voor wat voelde als de krachtmeting van de eeuw tussen DC en Silicon Valley.

 

Zo was het deze week over het andere grote verhaal in Washington.

 

Samenzweringstheorieën komen tot leven

 

Normaal gesproken is de actie in een congreshoorzitting op de vloer, waar senatoren tegenover hun uitgenodigde getuigen zitten. Maar op woensdag zwaaiden nieuwscamera’s naar het publieksgedeelte en begonnen te klikken.

 

Er was geen demonstrant die schreeuwde, zoals zovelen tijdens de Kavanaugh-hoorzittingen . In plaats daarvan was er samenzweringstheoreticus Alex Jones.

 

Jones heeft een website genaamd Infowars, waar hij bekend staat om het verspreiden van valse informatie, waaronder dat 9/11 een inside job was, dat dode kinderen van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 nep waren en dat de overlevende tienerslachtoffers van de school van 2018 schietpartij in Parkland, Florida, waren ‘ crisisacteurs’ .

 

Hij zit al jaren aan de rand van de politiek. Maar Trump verscheen in zijn show tijdens de presidentiële campagne van 2016, waardoor Jones beroemd werd.

 

In augustus had de tech-industrie echter genoeg van Jones en zijn moedwillige vernietiging van mensenlevens . Apple , Facebook, Google’s YouTube, Spotify, Stitcher en anderen hebben hem verbannen uit hun diensten . Twitter volgde aanvankelijk niet, maar koos ervoor om hem te schorsen nadat hij zijn kijkers had aangemoedigd om ‘hun gevechtsgeweren klaar te hebben’ te midden van uitspraken als ‘mainstream media is de vijand’ en ‘nu is het tijd om op te treden tegen de vijand.’

 

Jones, die van zijn huis in Texas naar de hoorzaal reisde, zei in een interview dat de bedrijven ‘absoluut lafaards’ waren en dat hij van plan was in de toekomst meer hoorzittingen bij te wonen. ‘Ze demoniseren me tijdens al deze hoorzittingen’, zei hij.

 

 

 

 

 

Tegen de middag nam Jones echter een beslissing die zijn ondergang zou kunnen zijn. In de gangen van het Rayburn House Office Building voordat Dorseys tweede hoorzitting van de dag zou beginnen, sprak Jones een CNN-reporter meer dan 10 minuten aan , noemde hem ‘slecht uitziend’ en vergeleek hem met een rat.

 

Donderdag verbood Twitter Jones van zijn dienst.

 

‘Vandaag hebben we @realalexjones en @infowars permanent geschorst van Twitter en Periscope’, aldus het Twitter Safety- account in een tweet . ‘We hebben deze actie ondernomen op basis van nieuwe rapporten van gisteren geplaatste tweets en video’s die ons beleid inzake beledigend gedrag schenden, naast de eerdere schendingen van de accounts.’

 

Jones was niet de enige die de hoorzittingen verstoorde. Laura Loomer, een zelfverklaarde conservatieve journaliste, schreeuwde tegen Dorsey tijdens de hoorzitting van het Huis . Congreslid Billy Long uit Missouri overstemde haar met de stem van een veilingmeester. Cijfers, dat was hij vroeger.

 

Geen trollen (in ieder geval Russische)

 

Amanda Werner is geen onbekende in congreshoorzittingen. Vorig jaar verkleedde de 29-jarige demonstrant zich als de Monopoly Man en fotobomde Richard Smith, CEO van Equifax, tijdens zijn Senaatsverklaring . Toen, tijdens de hoorzittingen van Zuckerberg in april, verkleedde Werner zich als een trollenpop gewikkeld in een sjaal met Russische vlag (snap je?).

 

Maar deze keer was Werner net zo afwezig als Google.

 

Dat komt omdat de activist liever zou hebben dat mensen niet eens naar deze technische hoorzittingen keken en besloot niet te helpen er aandacht op te vestigen. Werner denkt dat de onderwerpen voor de hoorzittingen – met name de sessie van Dorsey met het Huis, die gericht was op beschuldigingen van vooringenomenheid jegens conservatieven – misleidend waren.

 

‘Deze hoorzitting lijkt me vooral een opzet door conservatieven die hun valse verhaal pushen’, zei Werner in een interview. ‘Het lijkt me gek.’

 

Werner is niet de enige. Verschillende Democratische wetgevers voerden hetzelfde aan tijdens de hoorzitting van Dorsey. Ze zeiden dat er veel dingen mis zijn met hoe Twitter tegenwoordig werkt, maar vooringenomenheid tegen rechts is daar niet een van. Vertegenwoordiger Michael Doyle, een democraat uit Pennsylvania, noemde het ‘een hoop onzin’.

 

Google no-show

 

Toen de hoorzittingen voor het eerst werden aangekondigd, zei de inlichtingencommissie van de Senaat dat ze Sandberg en Dorsey hadden uitgenodigd, samen met Larry Page , CEO van Google-moederbedrijf Alphabet. Maar Google wilde niet bevestigen dat hij van plan was om aanwezig te zijn.

 

De commissie wees het aanbod van Google af om in plaats daarvan Kent Walker, de senior vice-president van mondiale zaken, te sturen. ‘Ik heb ze verteld dat ik de senior vice-president niet accepteerde ‘, zei voorzitter Richard Burr tegen The Washington Post.

 

Vanaf daar werd het alleen maar erger. Toen duidelijk werd dat Google niet zou komen opdagen, printte de commissie een naamkaartje uit met de tekst ‘GOOGLE’ en legde het op een lege stoel naast Dorsey en Sandberg aan de getuigentafel. Tijdens de drie uur durende hoorzitting maakten verschillende senatoren gebaren naar de lege stoel en vroegen ze of Google arrogant was of te bang om vragen te beantwoorden.

 

‘Aan de onzichtbare getuige, goedemorgen,’ zei senator Kamala Harris, een democraat uit de thuisstaat van Google, Californië, terwijl ze haar vragen begon.

 

Het standpunt van Google leek goodwill te hebben gebrand onder de wetgevers, zei senator Mark Warner in een interview nadat de hoorzitting was afgelopen .

 

‘Google heeft een grote fout gemaakt door onze hoorzitting niet bij te wonen’, zei Warner. ‘Het enige dat zal doen, is gewoon vragen stellen over bepaalde gebieden die verder gaan dan zelfs Russische inmenging waar mensen vragen over willen stellen.’

 

Uiteindelijk is die lege stoel misschien wel het meest blijvende beeld van de technische hoorzittingen van deze week. Het feit dat de sessies het best kunnen worden herinnerd voor iets dat ontbrak, zou de perfecte metafoor kunnen zijn voor waarom wetgevers ze in de eerste plaats wilden. Per slot van rekening is er nog iets anders dat een no-show is geweest: transparantie van de tech-industrie over hoe het ons leven verstoort, ten goede en ten kwade.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*