Dit is wat er deze week ontbrak aan het gekke evenement van Amazon

Amazon investigated by German anti-trust watchdog - BBC News

‘Zo’n evenement zien we misschien nooit meer terug.’

 

Dat mompelde mijn CNET News-collega Ben Fox Rubin toen we donderdag het kantoor van Amazon Day One in Seattle verlieten. De online megaretailer had zojuist meer dan een dozijn nieuwe apparaten op ons laten vallen in de loop van een presentatie die slechts ongeveer een uur duurde. Dat is gemiddeld één nieuwe productaankondiging per 5 minuten.

 

Geloof me niet? Controleer het spel per spel voor jezelf.

 

De duizelingwekkende nieuwsdag liet ons apparaat dronken achter terwijl we klauterden om foto’s te maken en de specificaties op een rij te krijgen. Nu, in het weekend erna, beginnen we pas door de hardware kater heen te werken.

 

Maar laten we een beetje afstand nemen van de verblinding van de lawine van gadgets van deze week. Ja, het Amazon-team heeft ons ontzettend veel laten zien, maar er is ook genoeg dat het ons niet heeft laten zien – en sommige van die weglatingen kunnen aanwijzingen geven over waar Alexa heen gaat .

 

Amazon investigated by German anti-trust watchdog - BBC News

 

 

Nieuwe hardware? Soort van…

 

Ja, er zijn deze week heel veel nieuwe Amazon- gadgets. Maar hoeveel van hen zijn gamechangers?

 

De Echo Dot en Echo Plus hebben beide een nieuw ontwerp gekregen met stof en de nieuwe, grotere Dot zou ook een iets sterkere geluidskwaliteit moeten bieden. Maar vergeet niet dat de laatste keer dat Amazon een nieuwe Dot op ons liet vallen, het bedrijf de prijs met bijna de helft verlaagde. Deze keer is er helemaal geen prijsverlaging – niet voor de Dot, en ook niet voor de Plus, die voor mij nog steeds te duur aanvoelt voor $ 150, aangezien het eigenlijk maar een Echo van $ 99 is met een Zigbee-radio en een temperatuursensor toegevoegd in .

 

 

Over de Echo gesproken, er was dit jaar geen nieuwe. Dat was niet zo verrassend – het bestaande model voelt nog steeds actueel qua ontwerp en scherp geprijsd voor $ 99 – maar waarom niet een paar nieuwe, stoffen behuizingen uitbrengen die beter passen bij het nieuwe ontwerp van de Echo Dot en Echo Plus ? Die verwisselbare shells waren een jaar geleden een van de belangrijkste upgrades van de Echo, maar Amazon heeft ze sindsdien in wezen genegeerd. Dit zou de perfecte gelegenheid zijn geweest om dat te veranderen en om Echo-eigenaren van de huidige generatie te helpen hun apparaten weer als nieuw te laten voelen.

 

Een deel van mij vraagt zich af of Amazon over een jaar niet gewoon helemaal van de Echo af zal komen en deze in wezen zal vervangen door een goedkopere Echo Plus als de favoriete Alexa-luidspreker in het middenbereik.

 

 

Geen Echo Max, maar…

 

Amazon heeft misschien het middenbereik goed gedekt, maar er is nog steeds geen high-end Alexa-luidspreker zoals sommigen voorspelden die we deze week zouden kunnen zien. Als je een enkele slimme luidspreker wilt met high-end, audiofiel goedgekeurd geluid, ben je nog steeds beter af met de Apple HomePod , de Google Home Max of met een luidspreker van een derde partij zoals de Sonos One .

 

Voorlopig komt Amazon het dichtst in de buurt van een premium audioapparaat met één bron, de nieuwe, tweede generatie Echo Show . Amazon heeft bewonderenswaardig werk geleverd door dat apparaat de meest dramatische make-over van allemaal te geven, maar het zou nog steeds ver achterblijven bij het geluid dat je zou verwachten van het topaanbod van Apple en Google . Om wat voor reden dan ook, lijkt Amazon nog steeds tevreden om die grond af te staan aan de concurrentie.

 

Amazon had echter wel een paar antwoorden voor audiofielen. De Echo Link en Link Amp kunnen een kleine aantrekkingskracht hebben op iedereen die zijn eigen, eersteklas slimme audio-installatie wil bouwen met Alexa in het midden, terwijl de Echo Sub een serieuze basversterking zal bieden aan bestaande Echo- en Echo Plus-luidsprekers. Het belangrijkste onderdeel van Amazon’s pitch is dat je de Echo Sub kunt koppelen met twee Echo-luidsprekers om een 2.1 stereo-opstelling te creëren. De totale kosten van zo’n installatie: $ 330 — of $ 20 minder dan een enkele Apple HomePod.

 

Alexa-apparaten? Niet precies

 

Ja, ik weet dat Amazon nu een Alexa-magnetron aanbiedt. Ik zag het. Ik raakte het aan. Ik zag hoe Alexa er een aardappel in kookte (eigenlijk meerdere).

 

Maar dit is niet het apparaat dat sommige mensen verwachtten toen geruchten over de op handen zijnde komst van de magnetron eerder deze week op het net kwamen. Het is een magnetron zonder microfoon en Alexa is niet ingebouwd – in plaats daarvan moet je je kookopdrachten aan een apart Echo-apparaat geven. En hoewel het in feite Dash-aanvulling voor je popcorn biedt, zijn er geen premium toeters en bellen met het ding – geen touchscreen, geen luidspreker en geen barcodescanner zoals je krijgt met GE’s kijk op de Alexa-magnetron .

 

Dus ja, we zagen allemaal de magnetron aankomen, maar we noemden de AmazonBasics-branding of de prijs van $ 60 niet. Ik dacht (ten onrechte) dat Amazon zou proberen een high-end spel te maken. In plaats daarvan ging het goedkoop met een relatief kleine magnetron van 700 watt die eruitziet als degene die ik bijna 15 jaar geleden in mijn slaapzaal gebruikte.

 

En dat is precies het punt. De magnetron is hier niet het echte product – het is de Alexa Connect Kit-chipset erin. Amazon biedt die nieuwe chipset aan externe fabrikanten aan als een gemakkelijke, betaalbare manier om elk oud apparaat te upgraden met wifi, Bluetooth en veilige toegang tot Amazon’s cloud.

 

Met andere woorden, Amazon stapt niet in de apparatenhandel. Het schreeuwt naar fabrikanten: ‘Kijk! Zelfs een stomme oude magnetron kan een handige Alexa-gadget zijn!’ Het feit dat de magnetron zoveel krantenkoppen wist te halen, maakt alleen maar het punt naar huis.

 

Het is de software, stom (maar ook de hardware)

 

Laat je uiteindelijk niet voor de gek houden door de overvloed aan nieuwe gadgets. De apparaten van Amazon krijgen tegenwoordig veel aandacht, maar alleen vanwege de populaire aantrekkingskracht van Alexa en de groeiende invloed van de cloud van het bedrijf. Denk terug aan een paar jaar geleden en probeer je dit soort drukte voor te stellen voor een zwerm nieuwe Fire-tablets of Kindle- e-readers . Heck, zelfs de Fire Phone was een flop .

 

 

De context rond Amazon is duidelijk veranderd, maar dat betekent niet dat de hardware van het bedrijf inherent aantrekkelijker is dan vroeger. Niet echt, in ieder geval. Voor zoveel nieuwe gadgets als we deze week zagen, leek het centrale thema van Amazon te zijn: ‘alles is beter als het met ons verbonden is’. De Alexa Connect Kit is de fysieke tool die dat mogelijk maakt voor externe fabrikanten – en daarmee het bereik van Alexa nog verder uit te breiden naar de huizen van mensen.

 

Met andere woorden, Amazon zit niet zozeer in de apparaatbusiness als wel in de ecosysteembusiness en bovenal is de stroom nieuwe hardware eigenlijk slechts een teken dat Amazon denkt dat de zaken op dit moment redelijk goed gaan. Afgezien van nieuwe gadgets, is het op de lange termijn dat ecosysteem – en het vermogen van Amazon om het min of meer alomtegenwoordig te maken in het moderne slimme huis – dat zal bepalen waar Alexa naartoe gaat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*