Apple herstelt de toestemming van Facebook om interne apps uit te voeren na privacystrijd

Facebook vs. Apple: Here's what you need to know about their privacy feud -  CNET

Apple heeft de toestemming van Facebook hersteld om iPhone-apps uit te voeren die intern worden gebruikt en getest door de werknemers van de socialemediagigant.

 

De iPhone-maker rukte de bedrijfscertificaten van Facebook los nadat hij ontdekte dat het sociale netwerk het beoordelingsproces voor consumenten-apps omzeilde. In plaats daarvan heeft Facebook een programma doorlopen waarmee bedrijven apps kunnen maken die hun werknemers kunnen gebruiken en testen.

 

Facebook verspreidde vervolgens de Facebook Research-app onder iPhone-gebruikers, waarbij sommige mensen wel $ 20 per maand betaalden om toegang te krijgen tot de telefoon en webactiviteiten van een gebruiker voor marktonderzoek. De software gaf Facebook toegang tot gebruikersgegevens, waaronder zoekopdrachten op het web, locatiegegevens en privéberichten.

 

De problemen met Apple komen als Facebook door een reeks schandalen ploetert die het leiderschap van CEO Mark Zuckerberg en COO Sheryl Sandberg in twijfel hebben getrokken. De New York Times meldde dat de twee leidinggevenden waarschuwingen negeerden en de schuld afwezen naarmate de schandalen van Facebook groter werden.

 

Het sociale netwerk kreeg ook kritiek omdat het niet genoeg deed om de gegevensprivacy en -beveiliging van zijn 2,3 miljard gebruikers te beschermen. Facebook gaf naar verluidt andere technologiebedrijven meer toegang tot gebruikersgegevens dan oorspronkelijk was bekendgemaakt en leed aan eensoftwarefout waardoor de foto’s van maximaal 6,8 miljoen mensen werden blootgesteld aan app-ontwikkelaars van derden. Cambridge Analytica, een Brits politiek adviesbureau, verzamelde ook de gegevens van maximaal 87 miljoen gebruikers zonder hun toestemming.

 

Facebook vs. Apple: Here's what you need to know about their privacy feud -  CNET

 

 

Aanvankelijk blokkeerde Apple Facebook om de Facebook Research-app aan iPhone-gebruikers aan te bieden. Vervolgens werden de bedrijfscertificaten van Facebook ingetrokken, die van invloed waren op apps die werknemers intern gebruikten, waaronder een werkplekversie van Facebook en een app om ritten aan te moedigen. De beslissing van Apple had ook invloed op het vermogen van Facebook om nieuwe functies te testen die nog niet aan consumenten waren vrijgegeven.

 

‘We hebben onze Enterprise-certificering, die onze interne werknemersapplicaties mogelijk maakt, hersteld’, zei een Facebook-woordvoerder donderdag in een verklaring. ‘We zijn bezig om onze interne apps in gebruik te nemen. Voor alle duidelijkheid, dit had geen impact op onze consumentgerichte diensten.’

 

Facebook was niet het enige bedrijf dat in strijd was met de regels van Apple voor ontwikkelaars. Apple heeft Google ook verhinderd om apps te gebruiken die worden gebruikt door de medewerkers van de zoekgigant. De beslissing kwam nadat Google zijn Screenwise Meter-app van Apple-apparaten had gehaald. Net als Facebook omzeilde Google het beoordelingsproces van Apple voor consumentenapps door een programma te doorlopen waarmee bedrijven de app intern kunnen distribueren.

 

Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*